Káva – zajímavosti a mýty

Mezi konzumenty kávy je rozšířen zvyk podávat ke kávě sklenici vody a ještě nedávno platilo, že je nezbytné vypít po každém šálku stejně velkou sklenici vody.

Ovšem vědci z německé společnosti pro výživu a dietetiku v Bad Achenu přišli nyní s objevem, že káva neodebírá tělu vodu a že i ona naopak přispívá k pokrytí denní potřeby tekutin. Mají za to, že kdyby platily doposud uznávané pravdy, které se ovšem nyní ukazují jako omyly, pak by káva musela být močopudným lékem. Svá tvrzení opírají o studie, při kterých se u vzorku lidí zkoumal vliv kofeinových nápojů, nápojů bez kofeinu, kalorických nápojů i těch bez kalorií na stav tekutin v těle. Výsledek prokázal, že nápoje obsahující kofein nezpůsobují žádný nárůst vylučování tekutiny z organismu.

Mohou být proto započítávány do pitného režimu člověka. Pití kávy tedy nemá na stav tekutin v těle žádný vliv, pokud se nevypije více než 300 ml kofeinu, což představuje asi čtyři šálky kávy. To je dávka, která může velmi krátkodobě způsobit zvýšené vyloučení tekutin, ale pouze u lidí, kteří měli před požitím kávy několikadenní, či týdenní kofeinový půst.

Jak připravit dobrou kávu?

– Namletou kávu spotřebujte do několika dní.
– Kávu nezalévejte vroucí vodou. Teplota vody by měla mít 87-94°C
– Před nalitím kávy nechte šálek trochu prohřát.

Mletí kávy

Před samotnou přípravou kávy je třeba ji umlít. Pro každý druh kávy je potřeba jiný stupeň namletí. Hrubě namleté zrno je vhodné pro překapávanou a filtrovanou kávu. Středně namleté najde široké použití v kávovarech a překapávačích s jemnými sítky. Jemně umletou kávu můžete nejčastěji použít k přípravě turecké kávy.

Čerstvě namletou kávu je dobré brzy spotřebovat, protože časem ztrácí svoje aroma.

Vlastní příprava kávy

Pro přípravu kávy použijte čistou studenou vodu. Vodu přiveďte k varu a pak ji nechte chvilku vystydnout. Nezalévejte kávu vroucí vodou, voda by měla mít teplotu asi 82-87°C. Je-li to možné, pijte kávu ihned. Před nalitím kávy do šálku nechte šálek trochu ohřát.

K přípravě kávy se využívají různé postupy. Kávu je možné připravovat například louhováním, spařením, zalitím nebo filtrováním.

Při přípravě espressa by měla voda přes kávu protékat 25-30 vteřin.

Věděli jste, že etiopské kozy stály u zrodu kávy? Věděli jste, že zpočátku káva nebyla podávaná jako chutný teplý nápoj? Věděli jste, že káva může růst na stromě vysokém až 9 metrů? A chcete vědět mnohem víc?

1. Tančící kozy
Legenda praví, že vše začalo kdesi na etiopské pastvině. Tamní pastýři jednoho dne zpozorovali neobvyklé chování svých koz, které při pojídání kávových bobulí začaly „skotačit“ a „tančit“. Jistě by bylo velmi zajímavé zjistit, jaké účinky měl kofein následně na samotné pastevce.

2. Do pusy prosím!
Původně byla káva určená k jídlu, nikoliv k pití. Africké kmeny vynalezly způsob, jak připravit nekonečnou zásobu energetických bomb. Dosáhly toho smícháním tuku s kávovými bobulemi. Výsledný produkt byl tak vždy připraven ke konzumaci a nebylo k tomu zapotřebí žádné další energie.

3. Vzestup Islámu
.. značným dílem napomohl popularitě kávy. Islamisté vyhlásili prohibici na konzumaci jakéhokoliv alkoholu, ale kávu naopak akceptovali. Pokud bychom se podívali na tehdejší zastoupení Islámu ve světě zjistíme, že ke konzumaci kávy přesedlala nemalá část populace.

4. Veškerá káva na Zemi roste v bobovém pásu
Bobový pás, anglicky Bean belt, je oblast mezi obratníky Raka a Kozoroha. Jedná se o vůbec nejteplejší oblast na Zemi, která je právě pro pěstování kávy nejvíce vhodná. A to z prostého důvodu – dochází zde k malému výkyvu teplot během roku. Pro zajímavost Hawai je jediným státem Spojených států, kde se pěstuje káva.

5. S prohibicí také na kavárny!
Psal se rok 1675. Tehdejší král Spojeného království Karel II. Stuart (1630-1685) se rozhodl zakázat kavárny na území Spojeného království. Tvrdil, že právě u kávy ho lidé nejvíce pomlouvají a diskutují o jeho politických rozhodnutích. Těžko si představit, že by se čeští politici uchýlili k podobnému kroku v českých hospodách a barech.

6. Arabica drží prim!
Kávovník arabský (Coffea arabica) tvoří přibližně 70 % veškeré produkce kávy na Zemi. Arabica je považována za nejkvalitnější kávu – má totiž nízký obsah kofeinu a je známá svou jemnou a velmi lahodnou chutí. Naopak Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné.

7. Káva na stromě?
Kávové stromy mohou vyrůst až do výšky třiceti stop (cca 9,1 m). Je jasné, že takováto výška je velmi nepraktická pro obhospodařování a samotnou sklizeň, proto jsou kávové stromy/keře upravovány, aby dosahovaly výšky maximálně deseti stop (cca 3 m).

8. Jaká je vlastně kávová barva?
Kávový bob je vlastně semeno uvnitř zářivě červené bobule. Čerstvý bob má před pražením bílou až stříbrnou barvu. Více o zrnkách kávy naleznete v našem předchozím článku.

9. Druhá nejobchodovanější komodita
Káva je druhá na světě v žebříčku produktů, s kterými se nejvíce obchoduje. Prvenství drží olej.

10. George Washington vynalezl instantní kávu
Stalo se tak roku 1906. Bystří zbystřili, že se v žádném případě nemůže jednat o prvního prezidenta USA. A mají samozřejmě pravdu. Jedná se o Belgičana, t. č. žijícího v Guatemale.

11. Správně připravené Espresso obsahuje vždy pouze 30 ml extraktu
V kavárnách se jistě často setkáte s pojmem Americano. Název této kávy (30 ml extraktu plus vařící voda) se ustálil během Druhé světové války. Američtí vojáci si často poroučeli Espresso s vodou, aby zředili velmi výraznou chuť.

SLOVNÍČEK MILOVNÍKA KÁVY

Acidita – kyselost, v našem případě tzv. ovocnost kávy, která určuje chuť kávy

Barista (coffee sommelier) – odborník a specialista na přípravu kávy

Ristretto – 20 ml kávové emulze

Espreso – 30 ml kávové emulze do 20–30 vteřin výtoku při tlaku 9 bar a 88–93 stupňů Celsia

Cappuccino – 1/3 espreso + 1/3 horké mléko + 1/3 mléčná pěna s minimálně 1cm tmavým pruhem kolem šálku Doppio – z dvojnásobné dávky kávy

Latte art
– způsob přípravy uměleckého obrazce na cappuccinu (či jiného kávového nápoje z espresa a mléčné pěny) tím, že se espreso nalévá do mléčné pěny a vytvoří se jím požadovaný ornament. V tomto oboru se pořádá i mistrovství světa.

Latte macchiato
– 1/3 horkého mléka + 1/3 espreso + 1/3 bílá mléčná pěna

Lungo/Long espreso – 30 ml espresa v lungo šálku (větší šálek než espreso) + konvička s horkou vodou, kde si zákazník zvolí poměr vody a kávové emulze, nebo 30 ml horké vody + 30 ml espresa nalité po stěně šálku

Zdroj: Banua , Dama.cz , Cerstvakava.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *