Nepotřebujete vědět, proč vám čokoláda chutná, ale věděli jste, že…

Aztékové používali kakaové boby jako platidlo: za 1 bob jste dostali jedno větší rajče, za 30 bobů menšího králíka nebo krocaní vejce, za 100 bobů průměrného otroka nebo manželku.

První reklama na čokoládu se objevila v anglických novinách v roce 1657.

V roce 1913 dokázala jedna pracovnice v bratislavském závodu Stollwerck (předchůdce Figara) denně zabalit v průměru 25 kg mléčných karamelek.

Během druhé světové války dostávali američtí vojáci jako součást denní dávky tři tabulky čokolády.

Většina čokolády, kterou v současnosti jíme, pochází z kakaových bobů sklizených v západní Africe. Na kakaových farmách pracuje v Africe asi 10 miliónů lidí. Vypěstují téměř 70 % světové produkce kakaa.

Na světě existují tři hlavní druhy stromů kakaovníku, jejichž boby mají svou charakteristickou chuť a vlastnosti (Forastero, Criollo a Trinitario). Kvalitní čokoláda vzniká smícháním těchto druhů.

Většina farem, ze kterých se dováží kakaové boby, je velmi malá? Jejich rozloha je v průměru pouhých 4 až 6 hektarů.

Z Jižní Ameriky se dováží jen 14 % světové produkce kakaových bobů?

Čokoláda je pro psí mazlíčky nebezpečná. Obsahuje totiž složky, které jejich tělo nedokáže strávit a odbourat. Pro zdravé lidi to naštěstí neplatí. 😉

Bonboniéru dostávají ženy 3× častěji než muži?

Největší jedlíci čokolády jsou Britové (přes 10 kg/obyvatele), Švýcaři (9,3 kg/obyvatele) a Němci (8,1 kg/obyvatele).

Češi i Slováci sní ročně v průměru zhruba 3,7 kg čokolády.

1 Komentář

  1. Javier

    Četl jsem váš příspěvek a musím říct, že líp bych to nenapsal.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *